Wednesday, 29 February 2012

ISTERI



agak trsentuh bile bace cite dibawah ni.....pgorbanan insan yg bergelar isteri......





Kaunselor : Apakah pekerjaan Encik Zainal?

Encik Zainal : Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.

Kaunselor : Halimah pula?

Encik Zainal : Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.

Kaunselor : Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?

Encik Zainal : Halimah yang sediakan sebab dia tak kerja.

Kaunselor : Pukul berapa Halimah bangun untuk sediakan sarapan??

Encik Zainal : Pukul 5 pagi dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.

Kaunselor : Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana??

Encik Zainal : Halimah yang hantar sebab dia tidak bekerja.

Kaunselor : Selepas hantar anak-anak, Halimah buat apa?

Encik Zainal : Pergi ke pasar, kemudian balik rumah untuk memasak dan kemas rumah. Halimah kan tak bekerja.

Kaunselor : Petang hari selepas Encik Zainal balik rumah, apa yang Encik Zainal lakukan?

Encik Zainal : Balik berehat, kerana seharian saya penat bekerja.

Kaunselor : Apa Halimah buat?

Encik Zainal : Sediakan makanan, melayan anak, mengemas dan dia juga mengambil upah menjahit. Dia menjahit sehingga lewat malam kerana dia tidak bekerja.


Berdasarkan cerita di atas, anda rasa siapa yang lebih banyak bekerja?? Rutin seharian Halimah bermula dari sebelum Subuh sehingga lewat malam, itu juga dikatakan TIDAK BEKERJA?? Suri rumah memang tidak perlukan segulung ijazah atau pangkat yang besar, tetapi peranan suri rumah sangat penting!


Hargailah seorang isteri.. Kerana pengorbanannya tidak terkire...: Teduhan Kasih








 

Tuesday, 28 February 2012

Mata Manusia Pabila di Zoom


Orang kata dari mata turun kehati...hehehe...jiwang plak cik inn nie...alang2 dh nk citer pasal mata nie...korang nak tgok tak macam rupa sebenar mata korang...huhu...jagan terkejut...korang tgok la sendiri photo2 nie...gambar yang di snap zoom dekat2 dengan bijik mata...
 
Subhan'Allah...sungguh menakjubkan ciptaan Allah s.w.t. ini...mmg tak bleh nak di fikirkan dengan logik akal kita manusia....so kita sepatutnya bersyukur sgt2 kerana ada mata yang sihat dan berfungsi sepenuhnya...ia adalah satu anugerah tuhan yang sungguh berharga....







Sedikit info tentang mata.

1.        Bola Mata adalah organ yang paling unik dan kompleks yang anda miliki sesudah Otak Anda.
2.        Mata terdiri dari 12 juta bagian perangkat kerja.
3.        Mata mampu memproses 36.000 byte informasi setiap jam.
4.        Pada kondisi normal, mata bisa membedakan cahaya lilin pada jarak 14 mil
5.        Mata mempunyai andil sebanyak 85 % dari total kepintaran kita.
6.        Mata kecil kita mempunyai akses 65 % ke otak dibanding organ lainnya.
7.        Mata dapat dengan cepat merangsang ratusan gerakan otot halus dan organ dalam sekujur tubuh kita ketika kita melihat sesuatu
8.        Dalam keadaan normal, mata anda mampu memanjakan anda dengan hampir 24 juta gambar warna-warni di sekeliling anda.  
9.        Otot-otot luar yang menggerakan bola mata merupakan otot terkuat bagi pekerjaan yang meraka lakukan. Otot itu bahkan bisa menjadi 100 kali lebih kuat jika mereka perlu.
10.        Uniknya Bola Mata orang dewasa berdiameter 1 inci. Dari total luas bola mata, hanya seperenam saja yang kelihatan dari depan.

11.        Mata merupakan organ  yang mampu bekerja 100 % setiap hari jika anda menghendaki, siang dan malam tanpa istirahat. Kelopak mata anda butuh istirahat, otot-otot luar mata anda butuh istirahat, pelumas mata butuh isi ulang, tapi bola mata anda tidak butuh istirahat . Tapi tolong..... istirahatkan mata anda.
12.        Mata adalah Jendela Dunia....rawatlah dia dengan baik.




anugerah tuhan yang sungguh berharga









holiday

pcutian tak dirancang...last2  mereka2 ni ajk kua, iktkan ati mls nk kua tuhan je yg tau..lgpun hujan lg la mls nak kua tido ag best....hihihi...p nasib gak kuo coz mmg best gilerrr:) mlayan ambik gmbar smpai kul 3pagi ko...jom kite layan!!!!!!!















tamat............










Friday, 17 February 2012

sekadar renungan

ttiba ttrik ng cite dibawah ni...Moga Allah pelihara kita semua daripada hal yang tidak dingini berlaku:



Wanita itu MAHAL.
Sangat-sangat mahal.
Mahal segala-galanya. Mahal dari segala sudut.
Makin mahal wanita itu APABILA
makin mulia peribadinya, makin baik akhlaknya,
makin elok percakapannya, makin terjaga auratnya, makin indah budi pekertinya. Oh, wanita seperti inilah yang akan membahagiakan para lelaki (suami) mereka nanti.


Fikir-fikirkan lah….







SIRA LABU



Salam untuk semua.Hari ni cik inn nak berkongsi resepi yang paling senang sekali...iaitu Sira Labu.Jika kat kampung cm orang panggil labu ni sebagai labu punggi..hehe orang tua-tua je tau nama ni:) time2 mood rajin pnh la buat sira labu ni..hehe… tp percayalah, sedap ropanya menda alah ni. Bila dah try sekali musti nak lagi..rasenye lemak2 n manis2 buah g2..klu nak tahu camne sedapnye sira labu ni try la buat..cara2nya spt dibawah yerrr....



Langkah membuat:
  1. Potong labu mengikut ira labu . Kulit tak perlu buang.
  2. Rendam dengan air kapur selama 1jam - 1/2 jam.
  3. Masukkan labu yang telah ditoskan ke dlm periuk . (Bertindih pun tak pe)
  4. Siram gula pasir di atas labu hingga labu tenggelam.
  5. Masakkan di atas api dengan api yang perlahan .
  6. Masakkan hingga keluar bunga gula ( air gula berbuih dan pekat)
  7. Labu telah empuk ..tutup api.
  8. Sejukkan dalam peti sebelum di makan.
  9. Semasa hidang, siram labu dengan air gula yang bersira tadi.






selamat mencuba





Tuesday, 14 February 2012

rebate stl ON !!!!!!!







dapat premium beautiful dengan harga promosi......yg pasti rebate stl on!!!!!
jgn lepaskan peluang ini!!!!!!!




**HEALTH..BEAUTY..WEALTH..with PREMIUM BEAUTIFUL**




for info
sms/call cik inn
0162158101




kemaman dihatiku


klu nak diingtkan smula tme cuti blik kg aritu mmg best kan...ase cam nk putar blik mse tu..hahhaa...cam biasela mse nak blik kg tu balik ng kak Nurul ofismate cik  inn. kdg2 tu balik ng sopi classmate cik inn huhuu.blh nk dikatekan klu nk blik kg ni xyah risau ade jew org yg ley ditmpang...sori bkn tmpang free..byar ok..huhuu...

time nk blik kg awl je brtolaknye kul 12 dh smpai kmaan ahahhhkkk!!!!!so agk2 la brtolak kul bpe? w/p cuti 4-5 hari..tp xtvt penuh k..g pasar, g ambik anak2 buah balik sek..hmmm..mcm2 la...yg tak ley bla tu sempat jg cik inn tdo umh mira w/p 1 mlm, klu x asyik x jadi jew..smpaikn mira dh xcaye klu nk plan ape2 ng cik inn..soryy my dear..pg2 dh gerak blik umh sb mira kje aritu.xpelah janji dh tdo kan.tp lunch kteorg jpe ag,tp skjap je lah kul 2 mira nk msuk kje dh.xpelah pe2 pn hepy sgt2.


klu nk iktkan cuace kt kmaman aritu pnas ko..asyik nk mnum ais jew.tp x mnum pn xde ais..almaklumlah bak n mok (my parents) pn jg badan skrg huhuhu..kelasss g2!!!!!!!nk jdkan cite ade lah ptg tu ley lak trkelua dr mlt.."aduh bestnye klu de ais ni" dgn pantas nenek ckp"hmm...mnum la air suam bru hilang dhaga ais mne ley hilang dhaga" wahhhh rupenye nenek amalkan air suam...aduhhhh sgt bangga ng dorang ni kn..klu kite haus skit ais..ais...ais........

mlm lak cik inn jmpa biz prtner kak nur..ala..yg n3 b4 dis tu ade kan...jmpa biz prtner kt kman..duk 2x duk KL tp nk jmpa mak aiii sshnye...cik inn busy n kak nur pn busy,alik2 jmpa kt kmaman..pastu cik inn ni nme je duk kemaman tp kemaman sttion pn xjmpe 2x pusing xjmpa sb kak nur tgu kt c2,last2 bt muke xmalu kol kak nur tye KS ktmne?...akhirnye bru la jmpe la~la~la~ ape la nk jd ng cik inn ni kan....no komen la...^_^.......

habis je prsonal tch wth kak nur..trus balik umh nk layan steamboat plk!!!!!!yumie..yumie.....

last day dikg kiteorg brtolak dr KL ptg..sbb esoknye keje...smpai KL nye awl tp xreti nk balik umh..g plk cari burger bakar kaw2 kt Wangsa maju..alik2 smpai umh kul 11 mlm gak..ni lah dikatekan kaki jln......smpai2 mandi n tdo.ZzZzZZzZZzZ.................



jom layan ^_^


ambik ank buah sek vvVOMMMM!!!!!!!!




ontway lik kg sakit kapala yg luar biase!!!!!!!


siap2 nk jmpa kak nur..yeahhhh!!!!!smngat2!!!!!!!



yumi2...yumie.....


kaw2 burger bakar!!!!!!!




sekian terima kasih!!!!!!!









Monday, 13 February 2012

JUMPA BIZ PARTNER AT KEMAMAN







Semangat sharing plan utk cik inn utk ke guangzhou china plak..;) kagum dgn semangat kak nur sgup trun dr genting terus share plan utk cik inn...sgt terharu n cik inn lak yg tak putus2 timba ilmu n rujuk dlm bisnes ni ng leader..mst nak brjaya kot..:) go girl cik inn!cik inn tros amek kesempatan jumpe leader bile tahu leader turun tganu...i like!





selesai sdah prsnal tch wth my leader kak nur:-)gne2 pn nok kne jpe d tgnu jgok,mtg2 sme2"org tgnu..mcm2 cerita,soalan,jwpn,yg pling best nxt trip tu!!!!mmg byk r ilmu kongsi ng cik inn.tme kaseh i love my biz,leaders n team!!!x kire duk mne pn biz ttp jalan...sekian:-)
 
*korang nak tahu camne biz ni brjln n berminat nak buat scara part time @ full time ley la kol n sms cik inn..nt kite share2 k...
 
**HEALTH..BEAUTY..WEALTH..with PREMIUM BEAUTIFUL**


Cik inn
Sms/call 0162158101
Inn_ilshandra@yahoo.com
 
 

kelantan (pasir putih)


23 Jan 2012 at pasir putih tunang abg no 5 hihihi...6 buah kereta tak termasuk org luar just anak branak:) sabor jelah...kami brtolak dr kemaman 8.30 pm smpai PP 3.00 a.m jauh la jg kan...kami duk kt homestay PP kt depan homestay tu adelah kedai jual nasi brlauk..pg2 dh mkn nasi brlauk nk wat cmne tu je menu yg ade mkn je lah...n then smua jenis kuih 4 biji rm1..murah kan..air tea o ais lak rm1.00..aduhh mmg best pg kelantan ni duit pn xhbis byk hahahaha..



tdung coklat: my mum, 2 belakang tu mak cik2 n dduk dpn tu nenek cik inn...

siap2 nk gerak ke umh pmpn..


tudioo....kak teq...SELAMAT BRTUNANG


ontway ke umh pmpn..smtare smpai tu ambik pic lu...cak!!!!!!!!







lunch at menara TM

klu ari jumaat je..xsng duk diam, asyik je nengok jam huhuu..jam lak lambat je cam gerak...kul 12.30 kaki mule la nk g menara ape lg mkn r..lepas mkn buat giler ambik gmbar kan time tu xde org smua org llaki pg jumaat..ape lg fuuhh cam manara tu kiteorg yg pnye..ahhaakkk!!!!!adelah 2 3 org llaki cina n indian..hmmm..lantak la...ade aku kisah...^_^



time ni dh hbis mkn sempat ag kan rply msg cust...seyes muke!!!!!!




   mmg xde pg ng org len..klu x ng semek ni..sbb kiteorg 1 kepala ok...ape2 org suke n bahagie...










buah melaka (onde-onde)



huhuhu teringin nak makan onde-onde ni yerr...jom try buat...








Bahan-Bahan Utama
  • 500 gram tepung beras 
  • 2 sudu besar air kapur
  • Air
  • Gula melaka @ nisan kerek (tahu tak ape ni???kah2..) 
  • Kelapa Muda yang boleh dimesin..(hak2,korang agak2 yang macam mana ye???)
  • sedikit garam digaul bersama kelapa yang diparut
  • Serbuk pewarna hijau
Cara-Cara Membuat Kuih Onde-Onde(kelaka plak pgl nme kuih ni kan???hak2)
  1. Gaulkan tepung beras bersama air kapur,sedikit pewarna hijau dan masukkan air sedikit demi sedikit..Uli sehingga sebati dan sampai tidak melekat pada tangan..
  2. Agak-agak korang boleh buat bulat tanpa melekit kat tangan tu da ok laa..(korang paham tak???buat2 paham laa ye,karang terkeluar bahasa ganu payah plak nak explain..kah2)
  3. Pecahkan gula melaka jadi kecil-kecil, untuk dijadikan inti kuih melaka ni..
  4. Ambilkan sedikit doh dan bulatkan pastu tekan bahagian tengah untuk letak inti dan bulatkan semula.(Bulatkan doh tu,jgn laa besar sangat ye..ulang sampai habis laa yee..)
  5. Panaskan air dalam periuk, biarkan air mendidih then masukkan kuih yang siap dibulat bersama inti tadi.
  6. Biarkan sehingga kuih tadi terapung kat permukaan dan toskan sekejap.
  7. Gaulkan kuih yang ditos tadi ke dalam kelapa yang telah dimesin dan masukkan sedikit garam..
  8. Da siap,boleh dihidang segera...keh2


SELAMAT MENCUBA YE!!:)





jumpa bff at KK


bff kt kemaman..w/p jmpa skejap ttp hepy tp tak puas sob..sob...




sempat ag lunch same2....








update blog plez




cik inn wake up!!!!!!!!!!!!!!!!!!!